top of page

Fonksiyonel Tıp - Sağlığa Bütünsel Yaklaşım

Vücudu bir sistem gibi düşünen fonksiyonel tıp bakış açısının getirdiği sağlıklı avantajları yazımızda keşfedin. Fonksiyonel tıbbın kurucularından Cleveland Clinic Fonksiyonel Tıp Doktoru Mark Hyman, bunu şöyle açıklıyor: "Organların birbirinden bağımsız olarak nasıl çalıştığını anlamaya çalışmak yerine, vücudun sistemik bir bütün olarak nasıl çalıştığını anlamalıyız. Biz insanları tedavi etmeliyiz, vücudun parçalarını değil. Hastalığın belirtilerini değil, ana nedenlerini tedavi etmeliyiz."


Fonksiyonel tıp, sistemsel ve bütünsel olarak altı ana sistemi inceler: Hormon, bağışıklık, enerji, detoks, gastrointestinal ve kardiyometabolik sistemler. Ardından, kişinin zihinsel ve ruhsal yapısıyla birlikte yaşam şeklinin ana nedenlerine inerek beslenmesini düzenleyip tedavi planını oluşturur. Fonksiyonel tıp, kişileri bireysel olarak ele alır. Kişinin alışkanlıkları, kullandığı ilaçlar, stres durumu, uykusu, sosyal durumu, beslenmesi, sporla ilişkisi gibi birçok faktörü değerlendiren hasta formu doldurulduktan sonra ilk uzun hasta-doktor görüşmesi yapılır. Kişiye özel beslenme ve besin takviyesi planlanır. Hastalığa neden olabilecek fonksiyonel bozukluklar ileri laboratuvar testleri ile tespit edilir ve kişiye özel programlar oluşturulur.


kök nedenler infograph

Fonksiyonel tıp, sağlıklı beslenme ve yaşam tarzının yanı sıra, sağlıklı bir psikoloji ve stres yönetimini de sağlar. Sağlıklı beslenme, doğru besin takviyeleri seçimi, yaşam tarzı değişiklikleri, spor ve vücudun temel ritmini sağlayan yoga, qi gong gibi çalışmalar tedaviye eklenir. Kişilerin genetik, biyokimyasal, hormonal ve yaşam tarzı farklılıklarına göre şekillenen, kronikleşmiş hastalıklarıyla ilgili bilgileri hücresel düzeyde değerlendirir. İleri tetkikler sonucunda, uzun vadede kronik hastalıklardan ve kullanılan ilaçlardan kurtulmayı hedefleyen bir tedavi planı ve yaşam tarzı oluşturulur.


Fonksiyonel tıbbın farkı, kişinin doktorun planladığı bu yolda aktif rol almasıdır. Bu, sadece tanı ve tedavi şeklinde uygulanan, doktora muayene ol ve eczaneden ilacını al, hastalığından kurtul yöntemi değildir. Tabii ki, kronikleşmiş hastalıklarda veya acil durumlarda ilaç tedavisi gereklidir ve bu yadsınamaz. Bu durumda fonksiyonel tıp, diğer tıp disiplinleriyle birlikte çalışır. Amaç, uzun vadede kişinin kendine özel doğru yaşam, doğru beslenme ve etkin besin takviyeleriyle kronikleşmiş hastalıklarından ve ilaçlardan zaman içinde kurtulmasını sağlamaktır.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page